برتری آموزش های مهارتی نسبت به آموزش های رایج تئوریک

در جامعه ی امروز ، یک جوان باید توانمندی های واقعی خود را بشناسد و مهارت بیاموزد تا بتواند درآینده ، کارآفرینی موفق شده و ایجاد شغل کند . دراین بین دولت نیز باید تمرکزش را معطوف برمهارت آموزی دانش آموزان و دانشجویان کرده تا آنها پس از فارغ التحصیلی از مدرسه و دانشگاه ، بعنوان جوانانی مهارتی و آموزش دیده ، و با خلق ایده‌های جدید و کارآفرینانه جذب بازار شده و مقام و جایگاه مناسب خود را بدست آورند و در جهت نیل رفاه اقتصادی قدم بردارند .

راهکارهایی برای افزایش مهارت افزایی

  • به جهت افزایش مهارت آموزی ، نقش معلم و استاد در یادگیری دانش آموزان و دانشجویان بسیار مهم است و بایستی امکانات لازم و زمینه‌ها در جهت مهارت آموزی آنان فراهم گردد ، همچون توسعه ی آموزشکده‌های فنی و حرفه‌ای که می توانند راهگشا باشد .
  • نخبگان علمی و مهارتی ، این سرمایه های کشور می توانند بعنوان یک کارآفرین وارد عرصه ی کار شده و برای دیگران شغل ایجاد کنند .
  • آموزش دادن مدیرانی توانا که قادرند درشرایط فعلی کسب و کار، با مهارت آموزی سرمایه های انسانی ، فرصت های جدیدی را برای ایجاد کسب و کار در مجموعه های خصوصی کشور رقم بزنند .
  • برای رونق پیدا کردن فرهنگ مهارت‌آموزی در جامعه و جایگزین کردن به جای فرهنگ مدرک‌گرایی ، رسانه‌ها می توانند نقش بسزایی داشته باشند .
  • با تغییردادن زمینه‌های قانونی و مقررات ، عدم الزام کارفرمایان برای داشتن مدارک تحصیلی افراد و الویت قراردادن مهارت برای مشاغل مختلف ، می توان گامی در جهت مهارت گرایی برداشت .

از جمله فرصت های شغلی برای مهارت آموزی ، آموزش مهارت به سه قشر دانشجویان، سربازان و زندانیان است که زمانی از زندگی خود را در مکانی می گذرانند . بعنوان مثال زندانیان با آموزش  و در محیط کار واقعی قرار گرفتن ، موفق به تولید می شوند و موسسات داخل زندان با فروش تولیدات آنها ، قسمتی از هزینه های خانواده ی زندانی را تامین می کنند ، ضمن اینکه زندانی پس از اتمام دوره ی حکم جرم ، با مهارتی که آموخته ، می تواند در خارج از زندان صاحب شغل شود .

چگونگی ارزش گذاری مهارت

با آموزش های لازم در زمینه ی منابع انسانی کشور، به فعالان اقتصادی  و آگاه کردن آنها ، قادر هستیم افرادی را که ازمهارت لازم در شغل موردنظر برخوردار هستند ، شناسایی کنیم  . این موضوع  باید در جامعه فرهنگ سازی شود که برای داشتن جایگاه بهتر در جامعه  و برخورداری از مزد ی بالاتر ، هر فرد باید از مهارت بیشتری برخوردار باشد .

 

 

نمونه طرح های دوره ی مهارت آموزی

دراجرای یک طرح ، فرد کارآموز دوره‌ها می تواند در کارگاه واقعی قرار بگیرد‌ و ارتباط‌ های نرم نظیر فن بیان و مذاکره را یاد بگیرد .

طرح ” کهاد ” ، یکی از طرح های مهارت‌آموزی است که با دانشگاه‌ها تفاهم‌نامه‌هایی امضا می‌شود . این  طرح از سمت ریاست سازمان فنی و حرفه‌ای کشورمطرح شده و ویژه ی دانشجویان دانشگاه‌ها است ، در آن  بین ۱۸ تا ۲۴ واحد درسی دانشجویان در زمانی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ ساعت آموزش مهارتی، معادل‌سازی شده  و دانشجویان در قالب مراکز توانمندسازی، دوره ی آموزش مهارتی را می گذرانند .

در حوزه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات ، برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی طرح ” نخلستان ” در نظر گرفته می شود که در آن افراد فارغ‌التحصیل با ارتباطات موجود با بنگاه‌های اقتصادی، به مهارت‌آموزی در محیط واقعی صنایع و صنوف دعوت شده و با آموزش مهارت دریافتی، ارتقا پیدا می‌کنند ، سپس با شناختی که از محیط کار دارند و با ارائه ی ایده های جدید به شرکت‌های دانش‌بنیان متصل می گردند .

با ارتباط فنی و حرفه‌ای گرفتن با نخبگان علمی شاغل در شرکت‌های دانش‌ بنیانی که ، مهارت لازم برای انجام کار را ندارند و با اتصال آنها با نخبگان مهارتی می توان شرکت‌های دانش‌بنیان مهارتی خوب با بهره وری بیشتری را بنا نهاد .

مهارت آموزی در سیستم آموزشی

متاسفانه مهارت آموزی در آموزش و پرورش نادیده گرفته می شود و شاخصه ی  موفقیت یک دانش آموز در کنکور – بدون در نظر گرفتن توانمندی و مهارت وی – صرفا پاسخ های صحیحی است که به سوالات یا تست ها می دهد و همین نقص درادامه در سیستم آموزش عالی هم به چشم می خورد . در حالی که اگر فرد در دوره ی متوسطه ، مهارت آموزی را شروع کرده و تا پایان دوره دانشجویی ادامه دهد ، درصد بیکاری در بین فارغ التحصیلان  تا حد چشمگیری کاهش می یابد .

امروزه در مهد کودک ها ، مدرسه‌ها ، دانشگاه‌ها ، پا دگان‌ها، ندامتگاه‌ها و مراکز صنعتی ، کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای را مشاهده می کنیم و بر خانواده هاست که از فراگیری مهارت‌های فنی و حرفه‌ای توسط فرزندانشان استقبال کرده و نیروی کار تحصیلکرده همراه با مهارت و توانمندی را تحویل جامعه دهند .

جوانان و مهارت آموزی

جوانان امروز که با معضل بیکاری مواجه هستند ، با مهارت آموزی در رشته‌های فنی و حرفه‌ای و الویت قرار دادن آن ، می توانند آینده ی شغلی خود را تضمین کنند .

در این بین دستگاه‌های مسئول  نیز باید از فراگیران و افرادی که دارای مهارت هستند ، حمایت کنند ، زیرا بدون حمایت دولت امکان تامین مواد اولیه و تجهیزات لازم برای راه‌ اندازی کسب و کار این افراد وجود ندارد.

برای ایجاد حس رقابت در بین جوانان و ارائه ی توانمندی آنان ، می‌توان مسابقه‌های مهارت آموزی را بطور مستمر و مطابق با استانداردها برگزار کرد .

جوانان ، این سرمایه‌های کشور باید بدانند که امروزه  مشاغل دولتی و اداری از نیرو اشباع شده و آنها می توانند با کسب مهارت‌ های لازم ، در بخش‌های تولید ، صنعت ، خدمات و … مشغول به کار شوند .

نیاز تجهیزات جدید در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای

برای مهارت آموزی در بخش‌های مختلف ، رشته‌های متنوعی طراحی و ارائه شده است ، اما تجهیزات کارگاهی مربوط به بعضی از رشته‌ها قدیمی بوده و متناسب با نیاز روز نیست .

از آنجایی که آموزش‌های فنی و حرفه‌ای شامل تمام رده‌های سنی می شود ، پس باید برای جذب گروه‌های سنی مختلف تجهیزات جدید را مهیا کرده و بکار گرفت .


فروردین , ۱۴۰۴

دیدگاه شما

درباره ما

ما در مأوا به شما کمک می کنیم برای سه کار

1.بهتر خودتونو بشناسید و خودتونو رشد بدید.

2. استعدادهاتونو پیدا کنید و اونا رو تبدیل به مهارت کنید.

3. مهارت هایی که دوستدارید رو در کمترین زمان بصورت کاربردی و عملیاتی یاد بگیرید.

کلیه حقوق متعلق به مأوا میباشد.